Nalatenschap

29/10/2009

 

Onlangs publiceerde de brancheorganisatie van vermogensfondsen FIN een handreiking over het oprichten van vermogensfondsen. Ik had de eer de tekst voor die publicatie te mogen verzorgen. Het voelde als een soort nalatenschap: 10 jaar ervaring bij het VSBfonds bijeengebracht in 60 pagina's.

Fondsenwerving is een vak, zo heb ik de afgelopen jaren gemerkt. Maar ook fondsenbesteding verdient een professionele benadering. De handreiking van de FIN wil daar een bijdrage aan leveren.

Geld geven aan maatschappelijke doelen begint met strategisch na te denken over waar en hoe je het verschil kunt maken. Wie heb je daarvoor nodig? Wat betekent dat dan vervolgens voor de samenstelling van het bestuur? Voor de werkwijze en communicatie? Voor het beheer van de gelden? Al deze aspecten komen in de handreiking aan de orde.

De publicatie vormt de eerste uiting van de StartersDesk van de FIN, een adviescentrum om vermogenden te assisteren bij de oprichting van een vermogensfonds. En samen met het nieuwe Centrum voor Strategische Filantropie in Rotterdam, de filantropische opleiding van Windesheim in Zwolle en de Donor Academy in Amsterdam zal de filantropie in Nederland op langere termijn ongetwijfeld een kwalitatieve impuls krijgen. Heel goed!

Maar laten we niet vergeten dat filantropie nog altijd begint met passie, met enthousiasme en met gedrevenheid.  Filantropisch werk doe je niet alleen professioneel en ondernemend, maar vooral ook met het hart.